Antiviral/Antibakteriyel Solunum Filtreleri

COMPEX® FIXX ™ 1.0

GBO HiTop

Kinesiotape

Noraxon

Cefar TENS

Aircast A60

İntelect ® RPW 2

Redcord

Med4 Elite

Ağrı Tedavisinde TENS'in Yeri Nedir?

TENS ingilizce orjinali olan,Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir ve ağrı tedavisinde kullanılan bir yöntemi ifade etmektedir. Bu kelimenin dilimize uyarlanmış hali Transkutanöz Elektriksek Sinir Stimülasyonu olup deri yüzeyine yakın sinirlerin elektriksel sinyallerle uyarılmasını ifade etmektedir.
TENS tedavisi küçük, taşınabilir ve genelde pille çalışan cihazlar aracılığı ile uygulanmaktadır. TENS cihazları son derece güvenlidirler, uygulama deriye yapıştırılmış elektrotlar vasıtası ile cilt yüzeyine yakın sinir dokusunun çok düşük şiddetli elektrik akımları ile uyarılmasından ibarettir.


Hangi tip ağrılarda TENS kullanılır?
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
TENS yan etkisi olmayan bir tedavi seçeneği olup ağrı kesici ilaçları alamayan kişilerin tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır.
Ağrı kesicilerin alışkanlık yapmasından endişe edilen durumlarda da ağrı kesiciler ile TENS tedavisi kombine olarak kullanılmaktadır, böylece kişinin kimyasal bir maddeye bağımlılık geliştirmeden tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

TENS cihazı nasıl çalışır ve etki mekanizması nasıldır?

• TENS cihazının ürettiği düşük şiddetli akımlar cilde yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile deriye iletilir.
• Bu sinyaller ilk etapta deri altında yer alan sinirlere ve oradan sinirler aracılığı ile beyine ulaştırılır. Beyin kendisine ulaşmakta olan ağrı duyusu ile elektrik akımlarını yer değiştirir ve böylece siz ağrıyı algılamaz duruma gelirsiniz.

• TENS sinyalleri ayrıca ağrının azalmasına neden olan ve vücudun kendi üretimi olan endorfinin salgılanmasını da sağlarlar.
• Elektrotların vücudunuza nasıl yerleştirileceği ağrının tipine ve yerine bağlı olarak değişmektedir. Elektrotlar ayrıcalıklı bir durum söz konusu değilse genellikle ağrılı bölgenin üzerine yada çevresini saracak şekilde yerleştirilmektedir.
• Elektrotların doğrun şekilde yerleştirilmesi oldukça önemlidir, bu nedenle eğer TENS evde kullanılmak üzere önerildiyse elektrotların yerleşim yeri yada şeklini, fizyoterapistiniz yada doktorunuzdan öğrenmeniz gerekmektedir.
• TENS tedavisinin evde devamı öngörüldüyse kullanımı kolay bir cihaz seçmek tedavinin etkinliğini arttıracaktır.
• TENS ayni zamanda kan dolaşımını arttırmakta da kullanılabilir, bu yönüyle bacak ülserlerinin tedavisinde de etkin bir seçenek olarak düşünülebilir.
• Unutmayın TENS uygulaması ağrıya neden olan hastalık yada yaralanmayı tedavi etmez, ağrınızı azaltır, eğer ağrınız ısrarla devam ediyorsa bir doktora danışınız.

TENS tedavisini evde uygulayabilir miyim ?
Ağrı tedavisinde etkin ve yan etkisiz bir seçenek olan TENS çoğu zaman evde kullanılmak üzere önerilmektedir. Kullanımı son derece kolay olan ve özellikle evde tedavi için üretilmiş özel TENS cihazları da bulunmaktadır.
İlk kullanım öncesi, fizyoterapist yada doktorunuzdan konuyla ilgili önerileri almak ve tedavi programınızı bu öneriler doğrulutusunda şekillendirmek daha etkin sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır.
TENS tedavisinden kimler yararlanamaz?
• Kalp pili olanlar TENS tedavisi almamalıdırlar.
• Hamilelik süresince elektrotların “karın bölgesine” yerleştirilmesi sakıncalıdır.
• TENS elektrotları boynun ön bölgesine ve kafatasına yerleştirilmemelidir.

Bu tedavi yönteminin sizin ağrılarınızın tedavisinde de geçerli bir seçenek olup olmadığını fizyoterapistinize yada doktorunuza sorunuz.